Vertrouwenspersonen

Als u binnen TC De Kikkers vragen en/of zorgen heeft over mogelijk grensoverschrijdend gedrag, dan kunt u altijd contact opnemen met een van de leden van het bestuur. U kunt ook contact opnemen met een van onze vertrouwenscontactpersonen of een van de vertrouwenspersonen van de KNLTB. 

Een vertrouwenspersoon is bereikbaar voor iedereen die vragen en/of zorgen heeft over mogelijk grensoverschrijdend gedrag bij of in relatie tot TC De Kikkers. Een vertrouwenspersoon speelt een adviserende rol, denkt mee, helpt om de juiste stappen te zetten en biedt daarbij waar nodig ondersteuning.

Vertrouwenscontactpersonen Teresa en Alex
Net als jullie, brengen wij graag tijd door op onze tennisclub. Het sociale aspect is, naast de sport, voor velen ook een reden om een lidmaatschap aan te gaan en inmiddels telt onze club al ruim 1.100 leden. De banen staan vaak vol en we hebben een levendige bar en terras waar regelmatig wat met elkaar gedronken wordt.

Nu is het zo dat waar veel mensen samen komen, samen sporten en samen tijd doorbrengen, er (bewust of onbewust) situaties kunnen ontstaan waar iemand zich ongemakkelijk bij kan voelen; iedereen is immers anders en scheidingslijnen kunnen dun zijn. Daarnaast zijn sommige situaties nu eenmaal moeilijk bespreekbaar, ongeacht je leeftijd. Denk hierbij aan grensoverschrijdend gedrag als pesten, buitensluiten, seksuele intimidatie, discriminatie, agressie of criminele activiteiten.

Om dit soort situaties te voorkomen, heeft de tennisbond tegenwoordig iedere club verplicht gesteld tot het opstellen van regels. Deze regels gelden voor alle leden, medewerkers, vrijwilligers, trainers en andere betrokken partijen, en zijn hier te vinden.

Wanneer je ondanks deze regels toch te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag, is het prettig als je daarmee naar iemand toe kan: de vertrouwenscontactpersoon (VCP). De VCP is binnen de sportvereniging het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over, of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. De VCP kan bij deze lastige en soms ook gevoelige kwesties een belangrijke rol spelen, door een luisterend oor te bieden, maar ook te adviseren en/of door te verwijzen voor geschikte hulp. Belangrijk hierbij is te weten dat je kwestie vertrouwelijk behandeld wordt.

 

Binnen onze club hebben wij, Alex de Jong en Teresa Hoogervorst de rol van vertrouwenscontactpersoon op ons genomen. Beiden hebben wij een achtergrond in de hulpverlening en graag maken wij ons hard voor een veilig klimaat op de club waar wij ons ook zo prettig voelen. Wij hopen natuurlijk dat je het niet nodig zult hebben ons te benaderen, maar tegelijkertijd willen we jullie op het hart drukken niet te twijfelen om ons te contacteren. Ook willen wij de ouders van onze jeugdleden vragen om jullie kinderen op de hoogte te brengen van het bestaan van de VCP en alert te zijn op eventuele signalen die je door krijgt van je kind; ook voor hen zijn wij er! 

Dit is ons emailadres: [email protected].

Voel je ook vrij ons te benaderen als je nog vragen hebt n.a.v. dit bericht. 

Vertrouwenscontactpersonen KNLTB

De vertrouwenspersonen van de KNLTB zijn geheel onafhankelijk en informatie wordt vertrouwelijk behandeld. De vertrouwenspersonen zijn geen hulpverlener en doen niet zelf onderzoek bij incidenten. De vertrouwenspersonen zijn er om met jou te praten, je te steunen en/of om advies te geven. 

Je kan telefonisch of per e-mail contact opnemen met één van de vertrouwenspersonen van de KNLTB. Als je een mail stuurt, kun je aangeven of je een antwoord wilt ontvangen per e-mail of telefonisch. De vertrouwenspersoon zal zo snel mogelijk contact met je opnemen. Alle vertrouwenspersonen zijn actieve gepassioneerde tennissers en/of padellers (geweest). 

Voor een actueel overzicht van de vertrouwenspersonen van de KNLTB (inclusief contactgegevens), klik hier